CD-Rom
external image images?q=tbn:ANd9GcSXGUte7cB6r2LDCHASCoYCXSL6DVcEx8w2v5SJO_enmJ4szJZz

WAT


Een cd-rom (= compact disc read-only memory) is een compact disc die in een computer kan worden gelezen en die meestal computerprogramma's of -gegevens bevat, in tegenstelling tot een audio-cd.
De cd-rom werd ontwikkeld in 1983, toen de audio-cd al algemeen bekend was.

Een cd-rom bevat geen muziek maar informatie voor de computer. Omdat er veel gegevens op een cd passen, leent dit opslagmedium zich bij uitstek voor multimedia-toepassingen en zeer grote gegevensbestanden. Spelletjes, boekhoudprogramma's, routeplanners en complete encyclopedieën kunnen via cd-roms verspreid worden. De schijfjes kun je afspelen op een cd-romstation dat meestal ingebouwd is in de computer.


Een cd-rom wordt op twee manieren gebruikt: external image cd-rom.jpg
        • De software wordt in zijn geheel op de harde schijf van je computer geïnstalleerd
        • Alleen de besturingssoftware wordt van de cd-rom geïnstalleerd (bij grotere programma's).
Als je dan de cd-rom wilt gebruiken plaats je deze weer in het cd-romstation en de reeds aanwezige besturingssoftware zorgt ervoor dat de bestanden rechtstreeks vanaf de cd op je scherm verschijnen. De gegevens op een cd-rom zijn vastgelegd doordat met een laserstraal putjes in het oppervlak van de schijf zijn gebrand.

Indeling van de Schijf


De opmaak van de opgeslagen gegevens is bij een audio-cd anders dan bij een cd-rom. De gegevens van een audio-cd zijn verdeeld in een aantal 'tracks' (muziekstukken), terwijl een cd-rom doorgaans slechts één track bevat.

Er bestaan ook gemengde cd's: een aantal audiotracks en één gegevenstrack. Een audiospeler is meestal niet in staat een cd-rom af te spelen, en vroeger konden cd-lezers in computers een audio-cd wel afspelen, maar niet lezen of kopiëren.

Cd-roms kunnen door een computer met een cd-rom- of dvd-romspeler gelezen worden. Sommige moderne audiospelers kunnen ook cd-roms lezen waar mp3-bestanden op staan.

Capaciteit van de schijf


De capaciteit van een cd-rom wordt altijd in binaire eenheden weergegeven, hoewel decimale SI-eenheden gehanteerd worden.
Bv. Een "700 MB"-cd heeft een capaciteit van ongeveer 700 MiB.
De capaciteiten van dvd's daarentegen worden altijd in decimale eenheden weergegeven.
Bv. Een "4,7 GB"-dvd heeft een capaciteit van ongeveer 4,38 GiB.

Werking CD-Rom