Solid State Drive

Solid State Disk 101

HDD op de terugweg?

Iedereen kent nog de harde schijven, of de HDD's. Het zijn de grote zware dozen waar vanbinnen platen draaien en een leeskop de bestanden van de magnetische schijven leest. De introductie van de SSD, of Solid State Disk, is er gekomen om de nadelen van de HDD weg te werken.
Een HDD werkt met mechanische bewegingen. Om die schijven, meerdere op elkaar gestapeld, te doen draaien en de leeskop continu heen en weer te laten bewegen is er energie nodig. Dit zorgt voor opgewekte warmte, trilling en geluid. De werking van een HDD hoor je, voel je en zie je ook aan het verbruik van een pc.

Vooral bij mobiele toestellen, zoals een laptop, waar men streeft naar zo weinig mogelijk verbruik of belasting van de batterij, was de HDD een doorn in het oog.
Maar ook voor de desktop computers was de lage leessnelheid een rem op de prestaties.

hdd.jpg
HDD= Harde Schijf


Solid State Disk

Om de nadelen en de verzuchtingen rond de HDD weg te masseren, hebben fabrikanten ingezet op de ontwikkeling van een vervanger voor de harde schijf zoals wij deze vroeger kende. De Solid State Disk was geboren. Een relatief nieuw gegeven in computer-wereld die veel furore maakt. Maar is het o
nbekende technologie voor de meesten? Simplistisch gezegd: eigenlijk niet.

SSD
SSD


De SSD is gebaseerd op flash geheugen. Een geheugen waar je dingen op kan schrijven en lezen,
zonder dat het zijn data verlies wanneer de drager zonder stroom komt te zitten. Je zou eigenlijk kunnen zeggen, een SSD is eigenlijk een grote versie van de kleine en gekende USB-Stick.USB- Stick
USB- Stick


De voordelen van deze manier van opslaan zijn talrijk. Er zijn geen bewegende onderdelen en dus geen trillingen of geluid. Het verbruikt veel minder energie waardoor een SSD de batterij van je laptop minder belast dan een HDD, ergo, je laptop zal langer kunnen draaien op 1 lading. De leessnelheid is veel groter dan deze bij een HDD, omdat er geen lees/schrijfkop is die zich naar de juiste plaats moet begeven om data te lezen, het gebruikt dezelfde connectoren als een harde schijf (SATA) waardoor een upgrade makkelijker zou moeten verlopen...
Zoals vermeld, de voordelen, of de pijnpunten van een HDD die een SSD wegwerkt, zijn legio.
external image ATTO%20Seagate%20drive%20test.jpgexternal image ATTO%20OCZ%20benchmark.jpg
Minder is goed

2 varianten van Flash-geheugen

Alle SSD's over 1 kam scheren, qua soort geheugen, zou oneer aandoen aan de onderlinge verschillen tussen de SSD's van de fabrikanten.
SLC en MLC, of Single Level Cells en Multi Level Cells, zijn de 2 soorten geheugen die we aantreffen in Solid State Disks. SLC slaat 1 bit op per cell, terwijl MLC het dubbele opslaat en goedkoper is te produceren.
  • SLC: is sneller, en heeft tussen de 100.000 - 1.000.000 schrijfcycli
  • MLC: is trager, goedkoper, en heeft ongeveer de 10.000 schrijfcycli
MLC geheugen vinden we ook terug in een digitale fotocamera, of in de usb-sticks.

Wat zijn nu die schrijfcycli? Een SSD is opgebouwd uit cellen waarin gegevens opgeslagen kunnen worden. Eenmaal een gegeven opgeslagen kan je het lezen uit de cellen, een aspect waar de SSd uitblinkt qua snelheid. Maar het aantal keer dat je een nieuw gegeven in zo een cell kan opslaan is beperkt. Na verloop van tijd, als er veel gegevens weggeschreven worden in een cell, opnieuw en opnieuw, zal deze het begeven. Dit euvel hebben de fabrikanten 'opgelost' door in de firmware, of de fabrieks-software, in te stellen dat niet constant in dezelfde cellen geschreven zal worden, maar dat de schrijflast verdeeld wordt over alle cellen. Zo zullen alle cellen eens aan de beurt komen. Dat stelt het falen van individuele cellen uit. De totale levensduur van een SSD is nog onbekend. Geschat wordt rond de 10 jaar van normaal gebruik, maar dit blijft koffiedik kijken.


Voor- en nadelen

Het belangrijkste, en reeds vernoemde, voordeel aan een SSD zijn de razendsnelle leessnelheid. Hoe zou je dit concreet merken: je computer zal sneller opstarten, programma's worden sneller geladen, het laden van een level bij een computergame gaat beduidend sneller...Natuurlijk heeft een SSD ook zijn nadelen. Het is relatief duur. Wat bedoel ik hiermee: voor eenzelfde capaciteit aan geheugen zal je voor een SSD veel meer betalen dan voor een HDD (dus HDD: meer geheugen voor minder geld in vergelijking met een SSD) , de levenduur van een SSD is lager dan die van een harde schijf, de schrijfsnelheid is lager dan die van een HDD...

Het is een opkomende technologie met veel voordelen, maar de zeer hoge prijs en de levenduur van de cellen waar de gegevens in opgeslagen worden blijven obstakels die de volledige keuze voor een SSD bemoeilijken.